Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dżem agrestowy z kiwi i chia

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 2 kg
kiwi 5 szt
cukier 1 kg
nasiona chia 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem agrestowy z kiwi i chia

Agrest umyłem, odszypułkowałem.
3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki.
Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia.
Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę na małym ogniu, po czym ostawiłem do ostudzenia.
Ponownie smażyłem 10 minut i ponownie odstawiłem do ostudzenia.
Następnego dnia konfiturę przesmażyłem po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodałem chia, dokładnie wymieszałem.
Pozostałe owoce kiwi obrałem i pokroiłem w plasterki.
Ułożyłem je na ściankach wyparzonych słoiczków.
Gotowy dżem przełożyłem do słoiczków i od razu zamknąłem. Dla pewności słoiczki z konfiturą pasteryzowałem przez 15 minut.
Wystudzone słoiczki odstawiłem w ciemne i chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 17.07.2017 09:06
Bardzo ciekawy pomysł na dżem :) Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak