Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni i pomarańczy
Warto robić domowe przetwory - dżemy, powidła i konfitury. Taki dżem z dyni i pomarańczy nie wymaga wiele pracy, a jest przepyszny. Możecie go wzbogacić szczyptą cynamonu lub kardamonu. Dżem dyniowo-pomarańczowy to kompozycja słodkiego warzywa z cytrusem, który nie dominuje łagodnego smaku dyni, a wspaniale z nim współgra.
Dżem z dyni i pomarańczy przepis:
Kroki postępowania
![Krok 1 - Dżem z dyni i pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-dyni-i-pomaranczy7-2.jpg)
Pomarańcze i cytrynę porządnie wyszorować szczoteczką i mydłem, opłukać. Jedną pomarańczę i cytrynę sparzyć. Ze sparzonych owoców odciąć końcówki, przekroić na pół i ostrym nożem usunąć wewnętrzne błonki, odcinając za każdym razem na bieżąco oczyszczoną cząstkę. Przy okazji usunąć pestki. Dwie pozostałe pomarańcze wyfiletować, zbierając cały sok.
![Krok 2 - Dżem z dyni i pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-dyni-i-pomaranczy8-2.jpg)
![Krok 3 - Dżem z dyni i pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-dyni-i-pomaranczy6-2.jpg)
![Krok 4 - Dżem z dyni i pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-dyni-i-pomaranczy5-2.jpg)
![Krok 5 - Dżem z dyni i pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-dyni-i-pomaranczy4-2.jpg)
Gęsty gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Wyśmienity do ciepłego chlebusia lub bułeczek. Rewelacyjny do słodkiej bułki lub chałki.
![Krok 6 - Dżem z dyni i pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-dyni-i-pomaranczy3-2.jpg)