Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z pigwy i pomarańczy
Połączenie lekko cierpkiej i kwaśnej pigwy z cytrusami jest wyjątkowe. W tym przepisie na dżem z pigwy i pomarańczy dodajemy jeszcze sok z limonki i cukier. Kolor dżemu i jego smak są wyjątkowe.
Dżem z pigwy i pomarańczy przepis to doskonały dodatek do pieczywa, tostów czy naleśników na słodko. Można wykorzystać go do przygotowania ciast lub jako dodatek do wytrawnych serów. Smak pigwy w tym przepisie wzbogacony został pomarańczą oraz limonką, dlatego jest niezwykle ciekawą w smaku i aromacie przekąską, która umili poranki i popołudnia przy przepysznej kawie.
Dżem z pigwy i pomarańczy przepis:
1. Pigwy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki, wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając.
2. Następnie zestawiamy z ognia, blendujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików.
3. Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia.