Przepis i sposób przygotowania na: Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok. 2- 3 mm i wycinamy nożem krążki o średnicy ok. 13 cm (użyłam do tego miseczki).
![Krok 1 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/empanadas-meksykanskie-pierozki-z-ostrym-sosem-pomidorowym1-2.jpg)
Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy bez dodatku tłuszczu.
![Krok 2 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/empanadas-meksykanskie-pierozki-z-ostrym-sosem-pomidorowym2-2.jpg)
![Krok 3 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/empanadas-meksykanskie-pierozki-z-ostrym-sosem-pomidorowym3-2.jpg)
Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć - w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.
![Krok 4 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/empanadas-meksykanskie-pierozki-z-ostrym-sosem-pomidorowym4-2.jpg)
![Krok 5 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/empanadas-meksykanskie-pierozki-z-ostrym-sosem-pomidorowym5-2.jpg)
![Krok 6 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/empanadas-meksykanskie-pierozki-z-ostrym-sosem-pomidorowym6-2.jpg)
![Krok 7 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/empanadas-meksykanskie-pierozki-z-ostrym-sosem-pomidorowym7-2.jpg)
![Krok 8 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/empanadas-meksykanskie-pierozki-z-ostrym-sosem-pomidorowym8-2.jpg)