Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju z jabłkami
Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Kiedy jajka połączą się z masłem dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodać mleko i chwilę miksować. Połowę ciasta wylać na blaszkę (28x24 cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką. Do drugiej części dodać kakao i zmiksować. Ciemne ciasto rozłożyć równomierniej na jasnym. Na wierzch ciemnego ciasta poukładać jabłka (obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę). Delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka.
Przygotowanie kremu: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z użyciem 400 ml mleka. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Masę wyłożyć na cieście.
Polewa: Czekoladę z dodatkiem mleka lub kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową przestudzoną polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.