Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola 0,5 kg
marchew 3 sztuki
cebula 4 sztuki
czosnek 4 ząbki
pietruszka 1 sztuka
kiełbasa 0,3 kg
wędzonka 0,3 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
koncentrat pomidorowy do smaku
majeranek 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę namoczyć na noc, z rana warto ją jeszcze przepłukać, zalać wodą, delikatnie posolić, dodać listek laurowy i wg uznania ziele angielskie, następnie wstawić na ogień.Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do fasoli. Pokroić kiełbasę i wędzonkę, przesmażyć i dorzucić do garnka z fasolą. Cebulę przesmażyć na pozostałym tłuszczu z kiełbasy i wędzonki i również wrzucić do garnka.Wszystko razem gotować do miękkości fasoli. Pod koniec dodać pokrojony drobno lub zmielony przez praskę czosnek przyprawić koncentratem pomidorowym lub własnym przecierem, majerankiem i przyprawami.
Można dodać odrobinę cukru aby wydobyć bardziej pomidorowy smak gdy używamy koncentratu.
W ramach urozmaicenie proponuję dodać pół puszki kukurydzy i przyprawić bardziej na ostro, też taka fajna odmiana a'la meksykańska.
Mam nadzieję, że będzie smakowało, oczywiście ze świeżym chlebem ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 11.01.2013 15:46
smakowite danie
Sandra9 11.01.2013 14:43
bardzo lubię ale z małej fasolki
Goya 11.01.2013 14:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak