Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Udka faszerowane szpinakiem to przepis na treściwe danie obiadowe, które z pewnością przypadnie Wam do gustu! 

Składniki:

pałki z kurczaka 5 sztuk
szpinak mrożony 20 dag
pomidory suszone w zalewie 10 sztuk
koperek 2 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
ryż 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka

Udka faszerowane szpinakiem to alternatywa dla wszystkim znanych sakiewek, do przygotowania których wykorzystuje się filety drobiowe. Można je na przykład nadziewać szpinakiem i suszonymi pomidorami lub pieczarkami i żółtym serem. Jak widać udka również idealnie nadają się do faszerowania, a następnie zapiekania. Udka w tym przepisie układane są na ryżu, który wcześniej powinien zostać podlany bulionem lub jak w tym przepisie mieszanką na bazie wody i przypraw. Ważne jest to, by ryż napęczniał i stał się miękki. 

Kroki postępowania

1
Z pałek kurczaka wyjmujemy delikatnie kości.
Krok 1 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka foto
2
Szpinak siekamy, pomidory kroimy w kostkę i łączymy ze sobą te dwa składniki. Następnie dodajemy koper, oregano. Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy masę do smaku solą.
Krok 2 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka foto
3
Faszerujemy przygotowaną masą wyluzowane udka.
Krok 3 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka foto
4
Następnie nacieramy solą, papryką ostrą oraz przeciśniętym czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy dokładnie wypłukany ryż.
Rozpuszczamy w 2 szklankach wody pieprz kajeński oraz koncentrat. Dodajemy tymianek oraz 1/2 łyżeczki soli. Zalewamy zalewą ryż i układamy udka. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem przez 50 minut. Następnie rozchylamy folię i pieczemy kolejne 15 minut, aby udka zarumieniły się.
Podajemy upieczone mięso na ryżu.
Krok 4 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka foto

Udka faszerowane szpinakiem to pomysł na obiad, który zachwyci Was prostym przygotowaniem, niewielką ilością składników, a co najważniejsze - smakiem! 

Koniecznie sprawdźcie inne propozycje obiadowe w serwisie Doradca Smaku! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.04.2015 09:06
pyszne jedzonko
Renata9 10.04.2015 18:30
Smaczne jedzonko
dollce 10.04.2015 18:11
fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak