Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka
Udka faszerowane szpinakiem to alternatywa dla wszystkim znanych sakiewek, do przygotowania których wykorzystuje się filety drobiowe. Można je na przykład nadziewać szpinakiem i suszonymi pomidorami lub pieczarkami i żółtym serem. Jak widać udka również idealnie nadają się do faszerowania, a następnie zapiekania. Udka w tym przepisie układane są na ryżu, który wcześniej powinien zostać podlany bulionem lub jak w tym przepisie mieszanką na bazie wody i przypraw. Ważne jest to, by ryż napęczniał i stał się miękki.
Kroki postępowania
![Krok 1 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faszerowane-szpinakiem-palki-z-kurczaka1-2.jpg)
![Krok 2 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faszerowane-szpinakiem-palki-z-kurczaka2-2.jpg)
![Krok 3 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faszerowane-szpinakiem-palki-z-kurczaka3-2.jpg)
Rozpuszczamy w 2 szklankach wody pieprz kajeński oraz koncentrat. Dodajemy tymianek oraz 1/2 łyżeczki soli. Zalewamy zalewą ryż i układamy udka. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem przez 50 minut. Następnie rozchylamy folię i pieczemy kolejne 15 minut, aby udka zarumieniły się.
Podajemy upieczone mięso na ryżu.
![Krok 4 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faszerowane-szpinakiem-palki-z-kurczaka4-2.jpg)