Przepis i sposób przygotowania na: Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym
Kroki postępowania
Rybę płuczemy, osuszamy i kroimy na 4 porcje. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchy układamy kilka gałązek koperku i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie owijamy kawałki dorsza w szynkę, układamy w naczyniu do zapiekanie i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
![Krok 1 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filet-z-dorsza-w-dojrzewajacej-szynce-z-sosem-cytrynowo-koperkowym1-2.jpg)
W rondelku doprowadzamy do wrzenia bulion i sok z cytryny, redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, musztardę, masło, drobno posiekany koperek i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
![Krok 2 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filet-z-dorsza-w-dojrzewajacej-szynce-z-sosem-cytrynowo-koperkowym2-2.jpg)
Filety z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym podajemy z marchewkami i ryżem.
![Krok 3 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filet-z-dorsza-w-dojrzewajacej-szynce-z-sosem-cytrynowo-koperkowym3-2.jpg)