Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczka w potrawce z ryżem
Kroki postępowania
( woda, sól, kurkuma do ugotowania ryżu )
1 podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
3 łyżki posiekanego koperku ( użyłam mrożonego )
500 ml bulionu drobiowo warzywnego
ok. 100 ml marynaty teryjaki
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
kilka łyżek oleju ryżowego do smażenia\
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml wody do rozrobienia mąki
Pieczarki, paprykę i cebulę po obraniu i umyciu pokroić w paski a czosnek przecisnąć przez praskę. Filety umyć i pokroić w paski, wrzucić i zalać marynatą i zostawić na około 10 minut. W garnku zagotować wodę na ryż, posolić i dodać kurkumę i ponownie zagotować. Włożyć saszetki ryżu i gotować zgodnie z informacja na opakowaniu. Gdy się ugotuje odcedzić go, rozciąć woreczki i wsypać ryż z powrotem do garnka po czym zakryć pokrywką i zostawić w ciepłym miejscu.