Przepis i sposób przygotowania na: Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki
Filet z kurczaka w panierce niejedno ma imię, ale w takiej formie najczęściej smażony jest w głębokim tłuszczu. Panierka do fileta z kurczaka może być przygotowana w różny sposób i z wykorzystaniem różnych składników. Często przygotowując filety z kurczaka, obtacza się je najpierw w mące, następnie rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. W tym przepisie, pierwszy krok został połączony z krokiem trzecim, gdzie bułkę tartą łączy się razem z mąką i tym samym tworzy panierkę.
Kroki postępowania
Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze części.
![Krok 1 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filety-z-kurczaka-w-panierce-z-bulki-tartej-i-maki1-2.jpg)
Filety z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby nie były zbyt grube. Przed tłuczeniem daję na filet woreczek, aby woda się nie rozpryskiwała i mięso nie kleiło się do młotka.
![Krok 2 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filety-z-kurczaka-w-panierce-z-bulki-tartej-i-maki2-2.jpg)
Filety doprawiamy z obu stron pieprzem i przyprawą do dań np. Kucharek. Możemy odstawić na jakiś czas filety do lodówki, aby przeszły przyprawami.
![Krok 3 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filety-z-kurczaka-w-panierce-z-bulki-tartej-i-maki3-2.jpg)
Do talerza wbijamy jajko, mieszamy, aby żółtko połączyło się z białkiem. Obtaczamy w tym filety z obu stron.
![Krok 4 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filety-z-kurczaka-w-panierce-z-bulki-tartej-i-maki4-2.jpg)
Zaraz po jajku obtaczamy filety z obu stron w mieszance bułki tartej i mąki. Mieszamy w proporcji 2/3 bułki i 1/3 mąki.
![Krok 5 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filety-z-kurczaka-w-panierce-z-bulki-tartej-i-maki5-2.jpg)
![Krok 6 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filety-z-kurczaka-w-panierce-z-bulki-tartej-i-maki6-2.jpg)
![Krok 7 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filety-z-kurczaka-w-panierce-z-bulki-tartej-i-maki7-2.jpg)
Gdy filety już się usmażą odkładamy je na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.
![Krok 8 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filety-z-kurczaka-w-panierce-z-bulki-tartej-i-maki8-2.jpg)
![Krok 9 - Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/filety-z-kurczaka-w-panierce-z-bulki-tartej-i-maki9-2.jpg)