Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki wieprzowe
W drugim garnku z mięsa wołowego, warzyw i przypraw (liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie) gotujemy wywar - rosół wołowy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z wywaru i lekko przestudzamy. Do gotowego wywaru wkładamy obgotowane, odcedzone i pokrojone w cienkie paseczki flaki oraz mięso wołowe z wywaru, a także dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości flaków, około 1,5-2 godzin.
Na odrobinie tłuszczu przesmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodajemy mąkę - robimy zasmażkę, którą podlewamy odrobiną wywaru i wlewamy do flaków z mięsem i warzywami. Całość doprawiamy roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, majerankiem, papryką, solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy i podajemy z pieczywem. Smacznego!