Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Flaki wołowo-drobiowe

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1 kg
udko z kurczaka 1 sztuka
marchew 3 sztuki
pietruszka korzeń 2 sztuki
seler korzeniowy średniej wielkości 1 sztuka
cebula biała 3 sztuki
czosnek 4 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 opakowanie
mąka pszenna 5 łyżek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 opakowanie
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 liści
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 6-7 ziaren
masło 1/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowo-drobiowe

Flaki wołowe na drobiowym wywarze są idealną kompozycją smaków. Są wyważone, z dodatkiem odpowiednich przypraw i ze sprawdzonych proporcji. Sprawdźcie ten przepis na flaki drobiowo-wołowe. 

Kroki postępowania

1

Flaki wołowe wkładamy do zimnej wody (1.5-2 litry) z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zagotowujemy i gotujemy około 50-60 minut. Po tym czasie przecedzamy flaki i zalewamy zimna wodą z dodatkiem udek z kurczaka (liść i ziele zostawiamy), przyprawą do dań kucharek i 1/2 majeranku. Warzywa korzenne (marchew, seler, pietruszka korzeń) trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy 1/3 do wywaru, a resztę zostawiamy. Taki wywar następnie gotujemy przez 1-1,5 godziny na wolnym ogniu.

Można też zrezygnować z udek i zrobić sam flak wołowy.

Krok 1 - Flaki wołowo-drobiowe foto
2

Cebule kroimy w średnią kostkę, a czosnek siekamy. Przesmażmy na maśle, aż do zrumienienia i dodajemy składniki korzenne (marchew, seler i pietruszkę). Smażymy około 2-3 minut. Dolewamy 200 ml wywaru i dusimy 5-7 minut z pieprzem, przyprawą Kucharek, 1/2 majeranku i 2 łyżkami gałki muszkatołowej.

Udka wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości, i kroimy razem ze skórą (chyba, że ktoś nie lubi skórki :P). Wrzucamy do wywaru razem z przesmażonymi warzywami. Gotujemy na wolnym ogniu.

Krok 2 - Flaki wołowo-drobiowe foto
3

Mąkę prażymy na suchej patelni, aż do zbrązowienia mąki, ciągle mieszając, gdyż bardzo szybko przywiera i się przypala. Dodajemy stopniowo do flaków ciągle mieszając.



UWAGA!!!!
NIGDY NIE DODAJEMY ŻADNYCH PŁYNÓW LUB TEŻ WYWARU DO GORĄCEJ MĄKI!!
Wiem z swego doświadczenia :)

Krok 3 - Flaki wołowo-drobiowe foto
4

Efekt końcowy:

Każdy ma swój gust i smak!! Doprawiamy po swojemu :)

Krok 4 - Flaki wołowo-drobiowe foto

Inne przepisy na flaczki:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 15.01.2014 21:15
flaki lubię i często je jem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak