Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowo-drobiowe
Flaki wołowe na drobiowym wywarze są idealną kompozycją smaków. Są wyważone, z dodatkiem odpowiednich przypraw i ze sprawdzonych proporcji. Sprawdźcie ten przepis na flaki drobiowo-wołowe.
Kroki postępowania
Flaki wołowe wkładamy do zimnej wody (1.5-2 litry) z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zagotowujemy i gotujemy około 50-60 minut. Po tym czasie przecedzamy flaki i zalewamy zimna wodą z dodatkiem udek z kurczaka (liść i ziele zostawiamy), przyprawą do dań kucharek i 1/2 majeranku. Warzywa korzenne (marchew, seler, pietruszka korzeń) trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy 1/3 do wywaru, a resztę zostawiamy. Taki wywar następnie gotujemy przez 1-1,5 godziny na wolnym ogniu.
Można też zrezygnować z udek i zrobić sam flak wołowy.
Cebule kroimy w średnią kostkę, a czosnek siekamy. Przesmażmy na maśle, aż do zrumienienia i dodajemy składniki korzenne (marchew, seler i pietruszkę). Smażymy około 2-3 minut. Dolewamy 200 ml wywaru i dusimy 5-7 minut z pieprzem, przyprawą Kucharek, 1/2 majeranku i 2 łyżkami gałki muszkatołowej.
Udka wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości, i kroimy razem ze skórą (chyba, że ktoś nie lubi skórki :P). Wrzucamy do wywaru razem z przesmażonymi warzywami. Gotujemy na wolnym ogniu.
Mąkę prażymy na suchej patelni, aż do zbrązowienia mąki, ciągle mieszając, gdyż bardzo szybko przywiera i się przypala. Dodajemy stopniowo do flaków ciągle mieszając.
UWAGA!!!!
NIGDY NIE DODAJEMY ŻADNYCH PŁYNÓW LUB TEŻ WYWARU DO GORĄCEJ MĄKI!!
Wiem z swego doświadczenia :)
Efekt końcowy:
Każdy ma swój gust i smak!! Doprawiamy po swojemu :)