Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fryteczki własnej roboty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
olej
sól
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Fryteczki własnej roboty

Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić w cieniutkie \'rureczki\' - prostokąciki. Im cieńsze tym lepsze - ale oczywiście bez przesady... Smażyć w frytkownicy bądź dodać do garnka pół butelki oleju - bardzo mocno go rozgrzać i smażyć ok. 20 minut na mocnym ogniu - aż frytki będą miały odpowiedni kolor. Możemy ziemniaki przygotować już dzień wcześniej - obrać, pokroić, wtedy tylko koniecznie wrzućmy je do miski z wodą. I mogą być bez problemu na obiadek na następny dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak