Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna z kurczaka
na plecach też dokładnie odetnij skórę.Z pozbawionego skóry kurczaka zrywamy całe mięso aby zostały tylko kości.
Bułki namaczamy w wodzie, odciskamy mocno jej nadmiar.
Mięso mielimy dwa razy i bułkę pozbawioną wody oraz suszone pomidory ,też dwa razy - to bardzo ważne. Połączyć mięso z bułką i pomidorami razem mieszając ręką. Dodajemy gałkę, pieprz kolorowy (ja przepuściłam przez maszynkę razem z pomidorami i bułką)sól i wymieszać całość. Rozłożyć 2 długie płaty folii aluminiowej ,na taką długość ,żeby podłużną roladę zawinąć min. 3 razy. Na samym początku folii ,na środku rozkładamy skórę kurczaka. Gotową masę mięsną rozkładamy na skórze . Formujemy długi wał. Górę mięsa przykrywamy skórą. Zawinąć ciasno ,uważając na boki folii ,żeby nic nie wypłynęło. Folię na końcach zawinąć jak cukierek włożyć do prostokątnej formy ,nakłuć wykałaczką na całej długości, nalać wody z kranu do połowy wysokości formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 1h 20min.