Przepis i sposób przygotowania na: Gałki rybne w galaretce.
Do garnka włożyć głowę ryby,kręgosłup można włożyć i skórę,dodać liść laurowy,ziele angielskie,obrane i drobno pokrojone warzywa,1/2 cebuli,dodać sól i pieprz - zalać zimną wodą w takiej ilości by tylko przykryć zawartość garnka,postawić garnek na gazie i gotować pod przykryciem tak by wywar tylko "mrugał"
Mięso ryby przekręcić przez maszynkę dodając 1/2 cebuli i przełożyć do miski.
Wbić jajko,dodać kaszę manną oraz masło,doprawić solą,pieprzem i przyprawą do ryb,Dokładnie wyrobić masę,formując malutkie kulki.
Po 40 minutach gotowania wywaru włożyć gałki na wrzątek i gotować 15 minut.Wyjąć je z wywaru,przełożyć na półmisek lub inne naczynka,wywar przecedzić dodać żelatynę,wymieszać i zalać gałki.
Ilość użytej żelatyny zależy od ilości wywaru.
Potrawę po ostudzeniu wstawić do lodówki ,a po zastygnięciu galaretki podawać jako przystawkę.
Smacznego.