Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną,orkiszem,mięsem i warzywami
Delikatnie ściągać liście ,pozostawić do wystudzenia, wyciąć zgrubiałą część.
Kaszę gryczaną zalać wodą,dodać płatki orkiszowe oraz startą na tarce marchew.Na małym ogniu dusić około 15 minut.
Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojone por i cebulę,chwilę smażyć.
Dodać mięso mielone,doprawić kminkiem solą i pieprzem.Mieszając smażyć około 5 minut.Połączyć z kaszą i wymieszać .
Na każdy liść kapusty nałożyć farsz,zawinąć i uformować gołąbki.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć zawinięte gołąbki,podlać szklanką wody.
Pod przykryciem dusić około 1 godziny.
Podawać na gorąco,polać sosem pomidorowym.
Smacznego !!!