Przepis i sposób przygotowania na: Golden syrup na mój sposób
Wodę zagotować i wlać ostrożnie do garnuszka z cukrem. Dodać pozostałe 500 g cukru i sok z cytryny. Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu około 50 minut, najlepiej w ogóle nie mieszając. Właściwą konsystencję syrop uzyska dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Wystudzony przelać do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Dlaczego 'na mój sposób'? Ponieważ wszystkie przepisy na golden syrup z jakimi się spotkałam, mówią o tym, aby w pierwszym etapie zagotować cukier wraz z wodą. Ja pominęłam wodę i uważam, że ten sposób jest łatwiejszy - cukier bez wody szybko się rozpuszcza i nabiera koloru, z wodą natomiast jest to zdecydowanie żmudniejszy proces - woda wyparowuje, cukier się "zcukrza" i absolutnie nie wolno go mieszać ( przed czym jak wiadomo trudno się powstrzymać :)) Polecam ten sposób. Może niewiele się różni od powszechnie stosowanego przepisu, ale bardzo ułatwia pracę. I na pewno nie wpływa gorzej na jakość syropu; ten, który zrobiłam ma idealny kolor i konsystencję.
Smacznego :)