Przepis i sposób przygotowania na: Golonka pieczona z warzywami Zewy
Kroki postępowania
Golonki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku i liściem laurowym oraz zielem angielskim.
Przestudzić.
Ziemniaki i marchewkę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, pieczarki oczyścić.
Przygotowane warzywa pokroić, ziemniaki i paprykę w dużą kostkę, pora i marchewkę w krążki a pieczarki na ćwiartki.
![Krok 1 - Golonka pieczona z warzywami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golonka-pieczona-z-warzywami-zewy1-2.jpg)
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć warzywa
![Krok 2 - Golonka pieczona z warzywami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golonka-pieczona-z-warzywami-zewy2-2.jpg)
Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Od momentu zagrzania się go do 180 stopni piec przez 60-70 minut.
Podawać na gorąco.
![Krok 3 - Golonka pieczona z warzywami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golonka-pieczona-z-warzywami-zewy3-2.jpg)