Przepis i sposób przygotowania na: Gratka jabłkowa
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane z wodą mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na trzy części.
![Krok 1 - Gratka jabłkowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gratka-jablkowa1-2.jpg)
Jabłka obieramy i ścieramy na dużej tarce. Smażymy około godziny, wsypujemy galaretkę pomarańczową i cukier do smaku. Studzimy.
![Krok 2 - Gratka jabłkowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gratka-jablkowa2-2.jpg)
W nie dużej ilości mleka mieszamy mąki i budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mąki. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy i łączymy z utartą margaryną.
Przełożenie:
Biszkopt- jabłka- masa budyniowa- biszkopt- masa budyniowa- biszkopt- dowolna dekoracja
![Krok 3 - Gratka jabłkowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gratka-jablkowa3-2.jpg)