Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki łososia. Smażymy po około 3 minuty z każdej ze stron. Po usmażeniu zdejmujemy rybę z patelni i pozwalamy jej chwilę odpocząć.
W blenderze miksujemy szpinak, rukolę, czosnek i kilka pomidorków wraz z oliwą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy nerkowca i chwilkę miksujemy, tak, aby zostały w pesto kawałeczki orzeszków.
Makaron odcedzamy i wrzucamy ponownie do garnka. Mieszamy z zielonym pesto.
Makaron układamy na talerzu i kładziemy kawałek ryby. Dla smaku możemy skropić oliwą oraz sokiem z cytryny.