Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz mięsno warzywny z ryżem
Łopatkę kroimy w kostkę (wykrawamy tłuszcz), smażymy na 2 łyżkach oleju ok 10 minut.
W tym czasie cebulę i marchew obieramy, kroimy w krążki, pietruszkę obieramy (ja zostawiłam ją w całości), sparzone pomidory obieramy kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paseczki, ogórek w drobną kosteczkę.
Do podsmażonego mięsa dodajemy przyprawy, marchew, cebulę smażymy kolejne 10 minut, następnie dodajemy pomidory podsmażając kolejne 10 minut.
Całość zalewamy 700 ml gorącej wody, dodajemy korzeń pietruszki i dusimy ok 40-50 minut. Pod koniec dodajemy paprykę czerwoną i żółtą i ogórek kiszony.
Do ugotowanego na sypko ryżu dodajemy mieszankę orzechową. Całość podawać w głębokich miseczkach.