Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańskie gniazdka
Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;).
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po kilku sekundach usunąć papier - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, Wyjąć, osączyć na bibule.
Na koniec po wystudzeniu polukrować
przygotować lukier;
cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)
zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką ..
Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..