Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Indyka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w paski i oprószamy je delikatnie solą morską oraz około 1 łyżeczką curry.
![Krok 1 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/indyk-w-sosie-curry-z-ryzem-brokulowym1-2.jpg)
![Krok 2 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/indyk-w-sosie-curry-z-ryzem-brokulowym2-2.jpg)
W 150 ml zimnej wody rozprowadzamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dodajemy 2 łyżeczki curry, kurkumę, imbir i czosnek, wlewamy do gotującego się bulionu i zagotowujemy. Następnie dodajemy kozi jogurt naturalny i dusimy całość około 2 minut.
![Krok 3 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/indyk-w-sosie-curry-z-ryzem-brokulowym3-2.jpg)
![Krok 4 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/indyk-w-sosie-curry-z-ryzem-brokulowym4-2.jpg)
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie.
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy go do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości.
Ugotowane brokuły miksujemy z 1 łyżeczką masła oraz mieszamy z ryżem. W razie konieczności całość delikatnie dosalamy.
Życzę smacznego! :)
![Krok 5 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/indyk-w-sosie-curry-z-ryzem-brokulowym5-2.jpg)