Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z galaretką z praski/szynkowara
Kroki postępowania
Dodać posiekany czosnek, przyprawy, żelatynę oraz wodę.
Całość dokładnie wyrobić, a następnie ściśle umieścić w prasce.
(Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja czasami wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwie części.)
![Krok 1 - Indyk z galaretką z praski/szynkowara foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/indyk-z-galaretka-z-praskiszynkowara-1-2.jpg)
![Krok 2 - Indyk z galaretką z praski/szynkowara foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/indyk-z-galaretka-z-praskiszynkowara-2-2.jpg)
(Woda nie powinna osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Gotować 2-2,5 godziny - pod przykryciem.
(Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją odpowiednim termometrem. Końcowa temperatura wewnątrz praski nie powinna mieć więcej niż 72 stopnie.)
![Krok 3 - Indyk z galaretką z praski/szynkowara foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/indyk-z-galaretka-z-praskiszynkowara-3-2.jpg)
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry).
(Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą).
![Krok 4 - Indyk z galaretką z praski/szynkowara foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/indyk-z-galaretka-z-praskiszynkowara-4-2.jpg)