Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie
Jabłka: Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na ósemki i w większą kostkę. Przełożyć do rondla i zalać szklanką wody. Prażyć do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają ładny kształt kostki. Do gorących jabłek wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Bita śmietana: Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i ubić krótko do połączenia się składników. Cały czas miksując wlać cienką strużką płynną żelatynę. Bitą śmietanę równomiernie rozsmarować na jabłkach. Śmietanę posypać startą na tarce czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.