Przepis i sposób przygotowania na: Jaglany sernik z daktylami
Kroki postępowania
Daktyle przeznaczone na spód i na polewę zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Odstawić do wystudzenia.
Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut. Powinna być bardzo miękka.
Daktyle na kuleczki odsączyć z wody. Zmiksować razem z miodem i kakao na gładką masę.
![Krok 1 - Jaglany sernik z daktylami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-sernik-z-daktylami1-2.jpg)
![Krok 2 - Jaglany sernik z daktylami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-sernik-z-daktylami2-2.jpg)
![Krok 3 - Jaglany sernik z daktylami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-sernik-z-daktylami3-2.jpg)
Kaszę połączyć z cukrami, mąką ziemniaczaną i serem. Zrobiłam to za pomocą blendera. Na końcu delikatnie wmieszać ubite z solą białka. Masę sernikową wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
![Krok 4 - Jaglany sernik z daktylami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-sernik-z-daktylami4-2.jpg)
![Krok 5 - Jaglany sernik z daktylami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-sernik-z-daktylami5-2.jpg)
Po 50 minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10 minut. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później przenieść do lodówki bez formy. Smacznego!
![Krok 6 - Jaglany sernik z daktylami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-sernik-z-daktylami6-2.jpg)