Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica Z Mięsem
Marynata :
1 łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki przyprawy maggi z 1 łyżeczką wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 roztartego ząbka czosnku (dowolnie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz do smaku lub chilli
Przyprawa do jaj:
1/4 łyżeczki soli
1\\2 łyżeczki przyprawy Jarzynki, (Vegety)
4 łyżki rosołu lub wody z 1/4 łyżeczki przyprawy maggi
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody
1/2 szklarki oleju do smażenia
Mięso wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na 15 min.
Jaja przelać do miseczki z przygotowaną przyprawą.
Mocno rozgrzać olej i smażyć mięso na dużym ogniu przez 2 min., często mieszając. Gdy straci czerwony kolor, natychmiast przełożyć łyżką cedzakową do miski z jajami.
Na patelni zostawić około 5 łyżek oleju, zmniejszyć płomień, dodać jaja z mięsem i smażyć na małym ogniu.
Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko lub z białym pieczywem i zieloną sałatą.