Przepis i sposób przygotowania na: Jarzyna z ogórków
Ogórki obrałem, przekroiłem wzdłuż. Łyżeczką wyskrobałem nasiona. Połówki ogórków pokroiłem w poprzek na plastry grubości palca.
Od boczku odkroiłem skórę. Boczek razem z cebulą pokroiłem w kostkę i na słabym ogniu podsmażyłem w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Trzeba uważać aby boczek i cebula za bardzo się nie zrumieniły. Dodałem ogórki, sól, pieprz, dusiłem wszystko jeszcze 5 minut, aż ogórki stały się szkliste.
Jarzynę w garnku posypałem mąką i dokładnie wymieszałem. Rozprowadziłem śmietanę, podgrzałem. Powoli dusiłem na małym ogniu w odkrytym garnku.
Koper umyłem i posiekałem. Tuż przed podaniem jarzynę doprawiłem octem i cukrem, posypałem koprem.