Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kaczka nadziewana wątróbką

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na kaczkę nadziewaną wątróbką. Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad.

Składniki:

kaczka 2 kilograma
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 4 łyżeczki
masło 82% 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżeczki

Na farsz:

wątróbka drobiowa 1/2 kilograma
mięso mielone 20 dag
jaja 2 sztuki
cebula 1 sztuka
masło 82% 120 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka nadziewana wątróbką

Kaczka nadziewana wątróbką - tradycyjne, świąteczne danie kuchni polskiej. Kaczkę nacieramy przyprawami i faszerujemy wątróbką wymieszaną z jajkiem i bułką tartą. Kaczkę pieczemy w rękawie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Aby kaczka miała chrupiącą skórką 15 minut przed końcem pieczenia rozcinanym rękaw lub zdejmujemy pokrywkę.

Kaczka nadziewana wątróbką - krok po kroku, jak zrobić:

1
Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
2

Farsz:
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

3
Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do rękawa, na wierzch kaczki położyć masło i związać rękaw z obydwu stron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 130-140 minut.
Krok 3 - Kaczka nadziewana wątróbką foto

Kaczkę nadziać można również jabłkami i kawałkami pomarańczy. Mięso kaczki lubi towarzystwo owoców. Zobacz inny przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.11.2018 15:23
Smakowita kaczuszka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak