Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka nadziewana wątróbką
Kaczka nadziewana wątróbką - tradycyjne, świąteczne danie kuchni polskiej. Kaczkę nacieramy przyprawami i faszerujemy wątróbką wymieszaną z jajkiem i bułką tartą. Kaczkę pieczemy w rękawie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Aby kaczka miała chrupiącą skórką 15 minut przed końcem pieczenia rozcinanym rękaw lub zdejmujemy pokrywkę.
Kaczka nadziewana wątróbką - krok po kroku, jak zrobić:
Farsz:
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.