Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorowa z koperkiem.
* 1 kalafior
* 5 młodych ziemniaków
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* 1 gałązka selera
* 1 gałązka lubczyku
* liść pora
* pęczek koperku
* 2 kostki bulionowe drobiowe
* pieprz do smaku
* 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
* 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
* sól
Kalafiora podzielić na różyczki, gotować ok.10 minut w osolonym wrzątku.Odcedzić.
Marchew,pietruszkę i ziemniaki obrać.Pokroić w kostkę lub plasterki.Zalać gorącym bulionem drobiowym.Włożyć czyste liście selera,lubczyku i pora.Gotować do miękkości warzyw (ok.15 minut).
Koperek opłukać,pokroić drobno.
Jogurt rozmieszać dobrze z mąką.
Z zupy wyjąć zielone liście, włożyć rozdrobniony kalafior.Doprawić solą i pieprzem,wsypać koperek.
Jogurt z mąką \"zahartować\" gorącą zupą-wlewać ją małym strumieniem energicznie mieszając, po czym wlać do pozostałej zupy.Wymieszać i zagotować.
Ja do tej zupy nie dodaję więcej przypraw.Lubimy ją właśnie taką delikatną i lekką.