Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorowe placuszki z serem
Dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej.
Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę, wraz z pokrojonymi w drobną pieczarkami i 2 posiekanymi ząbkami czosnku, dodajemy 1 łyżkę masła i czekamy aż się rozpuści.
Po rozpuszczeniu masła, cebulę, czosnek i pieczarki dodajemy do ugotowanego kalafiora.
Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż się przestudzi.
Następnie do garnka dodajemy żółty ser pokrojony w drobną kosteczkę i posiekane mięso z wędzonej makreli (oczywiście bez ości). Wbijamy 3 jaja, dodajemy 5 łyżek mąki pszennej i 5 łyżek skrobi ziemniaczanej, 1 łyżkę , 2 łyżki suszonej natki pietruszki (najlepiej świeża) i dodatkowo szczypta pieprzu kolorowego. Całość dokładnie mieszamy na
gęstą masę.
Placuszki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!