Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka gruzińska
Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie do momentu aż uzyskają złoty kolor i skórka zacznie odchodzić (wyjmij kilka sztuk orzechów, które wykorzystasz do dekoracji) pozostałe orzechy zalej wodą i gotuj ok. 5 minut, kiedy skórka od nich odejdzie, odcedź orzechy i włóż do blendera, dodaj majonez oraz oliwę, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i zblenduj na gładką masę.
Bakłażany pokrój w cienkie plastry i lekko oprósz sola, dzięki temu pozbędziesz się gorzkich olejków eterycznych zawartych w środku bakłażana, kiedy warzywo puści wodę, dokładne je osusz za pomocą ręcznika papierowego i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do momentu aż bakłażan będzie złocisty w każdej strony.
Następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny tłuszcz, na osobnej patelni podsmaż jajko i przejdź do składania kanapki.
Podpieczone białe pieczywo wysmaruj przygotowana wcześniej pasta z orzechów, ułóż podsmażone bakłażany, pestki granatu, świeżą miętę oraz plasterki żółtego sera, górę kanapki posmaruj delikatną musztardą kremską o wysublimowanym smaku i przykryj kanapkę.
Ja rozpoczynam jedzenie kanapki od odrywania kawałków pieczywa, które następnie maczam w kremowym żółtku.
Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki?