Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kapusta duszona z kalarepką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 1 duży ząbek
kalarepka młoda 1 mała sztuka
kapusta pekińska 1/2 małej sztuki
olej do smażenia
przyprawa uniwersalna ziołowa wg uznania
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Przyprawa do mięs Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
śmietana kremówka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta duszona z kalarepką

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Krok 1 - Kapusta duszona z kalarepką foto
2
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkować.
Krok 2 - Kapusta duszona z kalarepką foto
3
W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
Krok 3 - Kapusta duszona z kalarepką foto
4
Do tego dodać kapustę i kalarepkę. Smażyć kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 4 - Kapusta duszona z kalarepką foto
5
Do podsmażonych warzyw wlać pół szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej ziołowej. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Krok 5 - Kapusta duszona z kalarepką foto
6
Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do mięs i odrobinę soli ziołowej, wymieszać. Na koniec dodać śmietanę.
Krok 6 - Kapusta duszona z kalarepką foto
7
Gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż większość płynu odparuje.
Krok 7 - Kapusta duszona z kalarepką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 14.10.2014 11:05
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak