Przepis i sposób przygotowania na: Kapustka kiszona buraczkowo:
Jak spróbujemy i kapusta jest już dość ukiszona to przekładamy do słoików , dociskamy , na wierzchu położyć kawałek woreczka foliowego i docisnąć go tak by sok z kapusty go zakrył ( zapobiega to utlenianiu się kapusty na wierzchu i czernieniu jej ). Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Z tej porcji wychodzą 2 litrowe słoiki ( takie ubite ). Robię na 2 miesiące dwie lub 3 takie porcje - zależy co mam w planie gotować .Po półtora miesiąca zaczynam kisić następną kapustę . Zawsze mam świeżo ukiszoną , a główki kapusty można teraz dostać przez cały rok .
A teraz trochę wyjaśnienia co do cukru. Takich proporcji nauczyła mnie moja Babcia .Kapusta którą robi się na bieżąco i która nie stoi miesiącami nie potrzebuje tyle soli co zwykła , a cukier powoduje , ze szybciej kiśnie i jest doskonała w smaku. Nawet nie trzeba jej potem doprawiać - starczy skropić olejem i juz surówka gotowa. Polecam - jest pyszna.
Kapusta z buraczkiem nabiera pięknego różowego koloru i jest bardzo smaczna.
Jak chcemy mieć taką kapustkę szybko to można trochę ,, oszukać \" .Wtedy w już ukiszoną kapustę ( tyle ile nam trzeba ) wkładamy pokrojone buraczki i czosnek i zostawiamy tak na noc w lodówce. Potem wyjmujemy buraczki a kapustę doprawiamy oliwą .