Przepis i sposób przygotowania na: Karczek duszony w herbacie
Ząbki czosnku przekroić na pół. Następnie naciąć niewielkie otwory wkarczekmale1 mięsie i nafaszerować je czosnkiem. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i obsypać słodką papryką. Mięso podsmażyć na złotobrązowy kolor z każdej strony, po czym podlać odrobiną herbaty. Mięso dusić w herbacie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny odwracając je i podlewając co jakiś czas naparem, by karczek się nie przypalił.
Jabłka i cebulę obrać> Owoce pokroić w grubą kostkę, cebulę w piórka.
Do herbacianego sosu dolać szklankę wina i włożyć jabłka i cebulę. Całość dusić jeszcze 10 minut.
Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem, jabłkami i cebulą.