Przepis i sposób przygotowania na: Karnawałowe pączki
Kroki postępowania
Kilogram mąki przesiewamy z solą do miski. Jajka i żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy oraz jajeczny puch.
Wyrabiamy ciasto z pozostałym mlekiem. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną wcześniej margarynę i rum. Ciasto wyrabiamy dodając w razie potrzeby mąkę. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając je ściereczką. Po upływie godzimy powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
![Krok 1 - Karnawałowe pączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karnawalowe-paczki1-2.jpg)
Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
![Krok 2 - Karnawałowe pączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karnawalowe-paczki2-2.jpg)
W procesie smażenia powinna powstać jasna otoczka wokół pączka. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy, czy pączki są dosmażone w środku. Po usmażeniu wykładamy je na talerz, na którym układamy uprzednio papierowe ręczniki. Powinny osączyć się z tłuszczu.
![Krok 3 - Karnawałowe pączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karnawalowe-paczki3-2.jpg)
Smacznego :)
![Krok 4 - Karnawałowe pączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karnawalowe-paczki0-2.jpg)