Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Karp w piwie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 1 kg
ząbki czosnku 5
mąka 5 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
masło 150 g
piwo 300 ml
cebule 2
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w piwie

Filety umyłem , osuszyłem za pomocą ręcznika papierowego ( jeśli używamy filetów mrożonych , to należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej).
Cebulę po obraniu pokroiłem w plastry , obłożyłem nimi rybę i wstawiłem do lodówki na noc. Czosnek obrałem , pokroiłem i oprószyłem solą . Następnie natarłem nim karpia , ponownie wstawiłem do lodówki na 1 godzinę.
Na talerzu połączyłem mąkę ze słodką papryką. Zamarynowanego karpia pokroiłem na porcje, oprószyłem solą i pieprzem , a następnie obtoczyłem w mące z papryką.
Naczynie żaroodporne natarłem częścią masła. Wyłożyłem karpia i podlałem piwem.
Pozostałe masło pokroiłem na kawałki i dodałem do naczynia z rybą.
Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piekłem ok. 20 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 02.12.2014 15:25
nigdy w piwie nie robiłam, pora nadrobić zaległości :)
foczka-ks 14.11.2014 13:26
warto spróbować
jasiek 13.11.2014 11:14
może zrobię na wigilię
Edith85 13.11.2014 10:10
rewelacja, uwielbiam karpia, a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak