Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Katarzynkowe ciasto

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
cukier drobny 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 500 ml
cukier kryształ 1/2 szklanki
serek biały Wieluński 450 gram
cukier waniliowy 1 torebka
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
gorzka czekolada 100 gram
śmietana 30% 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat
pierniczki 2 opakowania po 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Katarzynkowe ciasto

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, do piany dodać 4 żółtka, cukier, potem przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Przygotować formę ( u mnie 24 x 24 cm ze zdejmowanym rantem ), wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 25 - 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.

Na upieczony i wystudzony biszkopt rozsmarować dżem z czarnej porzeczki ( można dodać też inny dżem ).

500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubić mikserem, powoli dodawać cukier waniliowy i drobny cukier. Następnie dodawać partiami serek Wieluński i dalej ubijać. Na końcu dodać do masy 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuściłam żelatynę w odrobinie ciepłego mleka )i jeszcze trochę zmiksować.

Na dżem porzeczkowy wyłożyć połowę masy serowo - śmietanowej.

Na masę poukładać pierniczki Katarzynki (bez polewy).

Na pierniczki Katarzynki wyłożyć pozostałą część masy serowo - śmietanowej.

Włożyć ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy.

Polewa: rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, gdy już się rozpuści dodawać małymi partiami 250 ml śmietanki 30 %, cały czas mieszając nad małym ogniem. Gdy dodamy całą śmietankę, na końcu dodajemy 1/2 łyżeczki żelatyny ( rozpuszczoną w odrobinie ciepłego mleka ). Wszystko dokładnie należy wymieszać.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i bardzo powoli i bardzo małymi partiami polewamy nasze ciasto. Gdy cała polewa zostanie wyłożona na ciasto to ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, tak aby pierniczki Katarzynki zmiękły.

Smacznego !!!

Moja rada: Biszkopt można nasączyć alkoholem, wtedy lepiej smakuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 10.05.2014 16:50
bombowe ciacho
Malinka 09.03.2014 18:56
Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to nie mam pytań :)
Ola1young 04.03.2014 19:45
wygląda bardzo smakowicie
norweska20 21.02.2014 08:55
pyszności takie ciasto
Wiesława1 14.02.2014 08:56
muszę w końcu wypróbować
krokus 09.02.2014 19:41
smaczne ciacho
Aannkaa82 24.01.2014 21:51
Wgląda fantastycznie :) muszę wypróbować - koniecznie :))
31.12.2013 13:39
Smakowicie wygląda to ciacho.SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
fotoviderek 28.12.2013 09:09
Rewelacyjne ciacho :)
Katarzyna34 27.12.2013 19:26
smakowite ciasteczko
Monika58 27.12.2013 10:50
jakie ładne i dokładny przepis
teresa18 27.12.2013 10:33
Przepyszna kombinacja smaków
olla85 27.12.2013 09:46
Nie jadłam jeszcze tego ciasta, ale słyszałam o nim że jest przepyszne :) Na pewno wypróbuję przepis :)
Zdzisław 27.12.2013 07:45
dla mnie same smakołyki
Sroczka 26.12.2013 21:14
Pysznie to ciasto wygląda, zjadłabym kawałeczek.
Milka100 26.12.2013 19:58
dobry placek:)
Aleksandra/Olcia 26.12.2013 19:28
fajny pomysł
Małgorzata106 26.12.2013 19:18
super pomysł
Ania321 26.12.2013 19:09
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
Renata9 26.12.2013 18:29
Ciasto jest bardzo smaczne, naprawdę polecam, wszystkim moim gościom przy świątecznym stole bardzo smakowało
Monika10 26.12.2013 18:22
pyszny placek
Romanowka 26.12.2013 18:20
Wygląda bardzo smakowicie, no i ta słodycz złamana dżemem, musi być pyszne!
Janina 26.12.2013 18:18
Fajne ciasto, dobry pomysł z ciasteczkami;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak