Przepis i sposób przygotowania na: kebeb z sosem jogurtowym
3 ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Dymkę oczyść i drobno posiekaj ze szczypiorkiem. Ogórek dobrze odciśnij, dodaj do jogurtu.
Następnie wymieszaj go z czosnkiem i pokrojoną dymką. Przypraw wszystko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Naczynie z sosem przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 40 minut, by dobrze się schłodził.
Teraz przygotuj kebaby: Cebulę obierz i 3 ząbki czosnku również obierz z łupin i posiekaj. Następnie wymieszaj z mięsem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Z mięsnej masy, wilgotnymi rękoma, formuj wałeczki o grubości ok. 2 cm. Nabijaj je na długie drewniane patyczki. Posmaruj je olejem. Piecz na ruszcie lub smaż na patelni. Gotowe kebaby podawaj z sosem jogurtowym.