Przepis i sposób przygotowania na: Keks z żurawiną
Do większej miski wbijamy 5 żółtek, do mniejszej białka.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do żółtek dodajemy cukier i margarynę. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy mleko, dalej miksując. Po czy powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy mieszankę żurawiny ze skórką pomarańczową. Łączymy przy pomocy łyżki z ciastem.
Gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką małej keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. W zależności od piekarnika ciasto piecze się około 55-60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem).
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, a następnie wyjmujemy nasz keks z formy.
Podajemy oprószony cukrem pudrem.