Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki schabowe z bakłażanem, z grilla.
bakłażan obrać i pokroić w kostkę, posypać solą, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Bakłażan wypłukać i osączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wyłożyć bakłażan, dodać przyprawy i podsmażyć, lekko przyrumienić. Wystudzić i wymieszać z żurawiną.
Przygotować kieszonki schabowe;
Schab naciąć tak by powstały kieszonki z jak najmniejszym otworem, włożyć nadzienie równomiernie rozprowadzić, delikatnie rękami.
Produkty na marynatę wymieszać i namoczyć w niej nadziane kieszonki.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i chwilę obgotować, ok 10 min. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Rozgrzać grilla posmarować oliwą i ułożyć kieszonki, w marynacie maczać plastry ziemniaków i układać na grillu, upiec z obu stron.
Gotowy obiad podałam z sałatką z buraczków z papryką.