Zmielić mięso wieprzowe z łopatki wraz z 2 ząbkami czosnku, dodać jajko, majeranek, doprawić solą, młotkowanym pieprzem z kolendrą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę kaszki kukurydzianej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Przygotować sos śmietanowy: w 500 ml wrzącej wody rozpuścić bulion warzywny, wrzucić klopsiki, gotować na małym ogniu 15 minut, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany do sosów, 2 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstniej, podawać z pełnoziarnistym ryżem Parboiled Kupiec, obsypanym koperkiem.