Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z siemieniem lnianym i kaszką jaglaną w sosie warzywnym
Wszystkie warzywa wrzucamy do sokowirówki, robimy sok. Przelewamy do rondelka, dodajemy skrobię kukurydzianą, podgrzewamy aż zgęstnieje. Odstawiamy.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do malaksera (funkcja siekanie) razem z jajkiem, cebulą, natką, siemieniem lnianym, oliwą i kaszą jaglaną. Można dolać ze dwie łyżki wody. Miksujemy na gładką masę.
Formujemy małe klopsiki, które wrzucamy do sosu. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Dzięki samodzielnemu przygotowaniu soku możemy wyeliminować warzywa, których dziecko nie toleruje, a jednocześnie przemycić trochę cennych składników odżywczych.