Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie
Kroki postępowania
![Krok 1 - Kluski śląskie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kluski-slaskie64-2.jpg)
![Krok 2 - Kluski śląskie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kluski-slaskie65-2.jpg)
Blat podsypujemy maka aby się kluski nie przykleiły.
W garnku gotujemy wodę, wlewamy olej,.
Do gotującej wody wrzucamy po kolei kluski.
Kopyścią delikatnie mieszamy. Gdy kluski wyjdą na wierzch wody delikatnie wykładamy je na talerz.
![Krok 3 - Kluski śląskie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kluski-slaskie66-2.jpg)
Do środka roladek wkładamy boczek wędzony, plasterki papryki czerwonej, zwijamy i łączymy wykałaczką aby podczas smażenia się roladka nie rozwinęła.
Na gorący olej wkładamy roladki i smażymy z obu stron. Podlewamy woda i pichcą się na małym ogniu.
![Krok 4 - Kluski śląskie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kluski-slaskie67-2.jpg)
![Krok 5 - Kluski śląskie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kluski-slaskie68-2.jpg)