Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane ze skawarkami z boczku
Ziemniaki należy obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Powstałą masę przecisnąć przez bawełnianą ścierkę albo pieluchę tetrową. Suchą masę odłożyć do miski, a odciśnięty płyn zlać do naczynia i odstawić. Skrobia zawarta w soku z ziemniaków musi osiąść na dnie naczynia. Po kilkunastu minutach można odlać płyn, a skrobię z dna dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać. Dodać jajka, mąkę żytnią i dokładnie wymieszać. Całość doprawić sola i pieprzem - soli dosyć dużo.
W garnku zagotować wodę, lekko posolić i zmniejszyć ogień tak, żeby woda gotowała się niezbyt intensywnie.
Łyżeczką nabierać masę i przy pomocy drugiej łyżeczki formować coś na kształt wrzecion. Wrzucać kluski na gotującą wodę. Kluski gotują się około 10-13 minut, ale dobrze jest sprawdzić czy rzeczywiście są już odpowiednie, wyciągając jednego.
Skwarki:
Boczek pokroić w drobna kostkę, tak samo cebulę. Na zimną patelnię wrzucić boczek. W momencie kiedy wytopi się tłuszcz i boczek zacznie łapać kolor dodać cebulę. Smażyć całość aż cebula będzie miała brązowy kolor, jednak należy uważać, aby jej nie spalić.
Ugotowane kluski podawać okraszone skwarkami.