Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami i cynamonem
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.
Następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz serem białym i łączymy oba składniki.
* Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić masę serowo - ziemniaczaną do lodówki. Knedelki ze schłodzonych ziemniaków wychodzą najlepsze.
![Krok 1 - Knedle ze śliwkami i cynamonem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/knedle-ze-sliwkami-i-cynamonem1-2.jpg)
W moździerzu mieszamy ze sobą 3 łyżeczki cukru trzcinowego i 1 łyżeczkę cynamonu, a powstałą mieszanką obsypujemy wnętrze śliwek.
![Krok 2 - Knedle ze śliwkami i cynamonem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/knedle-ze-sliwkami-i-cynamonem2-2.jpg)
![Krok 3 - Knedle ze śliwkami i cynamonem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/knedle-ze-sliwkami-i-cynamonem3-2.jpg)
![Krok 4 - Knedle ze śliwkami i cynamonem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/knedle-ze-sliwkami-i-cynamonem4-2.jpg)
* Najlepsze do knedli są śliwki węgierki. Jeśli mamy większe śliwki, to do przygotowania knedli użyjmy ich połowy przekrojonej na pół (dwóch ćwiartek). Tym razem zrobiłam knedle z 3/4 śliwek węgierek i 1/4 dużych śliwek - obie wersje są pyszne.
![Krok 5 - Knedle ze śliwkami i cynamonem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/knedle-ze-sliwkami-i-cynamonem5-2.jpg)
![Krok 6 - Knedle ze śliwkami i cynamonem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/knedle-ze-sliwkami-i-cynamonem6-2.jpg)
Życzę smacznego! :)
![Krok 7 - Knedle ze śliwkami i cynamonem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/knedle-ze-sliwkami-i-cynamonem7-2.jpg)