Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy sernik z jabłkami
Z mąki,cukru,tłuszczu.jaja i szczypty soli szybko zagnieść ciasto,owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 40 min.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 porcji ciasta rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i przełożyć do tortownicy.Ciasto ponakłówać widelcem i zapiekać 15 min.
Pozostałe ciasto rozwałkować i uformować z niego brzeg dociskając do zapieczonego i przestudzonego spodu.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem,następnie dodawać jajka i dobrze ucierać.
Gdy masło z cukrem i jajami jest już dobrze utarte dodajemy ser,mąkę ziemniaczaną,kokos i aromat i dobrze razem ucieramy do uzyskania gładkiej,jednolitej masy.
Gotowy ser wylewamy na ciasto,wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy około 30 min w 190°C.
Nadzienie:
Jabłka obrać,pprzekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.Wypukłe strony jabłek naciąć.
Wodź,sok z cytryny i cukier zagotować.Do gorącego syropu włożyć jabłka i pogotować koło 10 min. (jeżeli jabłka są miękkie to 5 min.)
Owoce wyjąć i ułożyć na masie serowej.
Ciasto piec 25-30 min. w 175°C.
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto wyjąć z formy,posypać kokosem i cukrem pudrem.