Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czarnej porzeczki
Konfitura z czarnej porzeczki zachowuje wyjątkową równowagę pomiędzy słodyczą i kwasowością, która nadaje jej intrygujący akcent. Soczyste i dojrzałe czarne porzeczki w takiej formie, tworzą gęstą i aromatyczną konfiturę, której każda łyżeczka to pełnia smaku!
Czarną porzeczkę obieramy, oczyszczamy z listków i płuczemy kilka razy.
Po dokładnym oczyszczeniu porzeczkę przekładamy do garnka, dolewamy wodę i gotujemy od czasu do czasu mieszając i uważając, aby nam się nie przypaliła.
Gotujemy tak długo, aż porzeczka puści sok.
Dodajemy cukier i dusimy około 1,5-2 godzin.
Gorącą konfiturę przekładamy do czystych wygotowanych słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem.
Pamiętajmy, że słoiczki muszą być suche.