Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kopczyki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 180 g
mleko 0,5 szklanki
mąka pszenna 140 g
jajko 2 szt
czekolada gorzka 100 g
czekolada w proszku 50 g
cukier 230 ,g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1 łyżka
śmietana 30% 330 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
sok z cytryny
banan 1 duża szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kopczyki

Kroki postępowania

1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Jajka lekko ubijamy.
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodajemy rozpuszczoną czekoladę, na koniec ubite jajka.
Dodajemy przesiana mąke wymieszana z czekolada w proszku i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z ubitą masą oraz z mlekiem.
Przekładamy do foremek i pieczemy ok 20 min w temp. 170 st.
Krok 1 - Kopczyki foto
2
Z ostudzonych babeczek usuwamy środek.
Krok 2 - Kopczyki foto
3
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy) studzimy.
Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru, ciągle ubijając dodajemy żelatynę.
Delikatnie mieszamy serek mascarpone z ubitą śmietaną.
Krok 3 - Kopczyki foto
4
Banana kroimy na grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Na dnie wydrążonej babeczki układamy po plasterku banana, na niego wykładamy krem tworząc kopczyk.
Krok 4 - Kopczyki foto
5
Pozostałe ciasto rozdrabniamy i obkładamy nim kopczyki z masy.
Schładzamy w lodówce min 3h.
Krok 5 - Kopczyki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 06.02.2014 19:20
Pięknie wyszły Ci te maleństwa!:)
norweska20 29.12.2013 22:59
idealne na deser super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak