Przepis i sposób przygotowania na: Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy
Kroki postępowania
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Dodając żółtka nadal ubijać a potem zmniejszyć obroty i dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać ciasto i wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm.
![Krok 1 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy1-2.jpg)
Zimny przekroić na dwa blaty.
![Krok 2 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy2-2.jpg)
W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka.
W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ).
Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ).
Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.
![Krok 3 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy3-2.jpg)
![Krok 4 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy4-2.jpg)
Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli
![Krok 5 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy5-2.jpg)
![Krok 6 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy6-2.jpg)
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno.
Następnie dodać resztę wafli
![Krok 7 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy7-2.jpg)
![Krok 8 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy8-2.jpg)
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
PRZEŁOŻENIE :
Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
![Krok 9 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy9-2.jpg)
![Krok 10 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy10-2.jpg)
Ten także nasączyć.
![Krok 11 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy11-2.jpg)
![Krok 12 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy12-2.jpg)
Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).
![Krok 13 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-czekoladowa-z-grzeskami-zewy13-2.jpg)